JUANMA II

ENTRE AMICS
Benvolgut Juanma: entre amics els elogis esdevé una forma normal de reconeixement de les relacions personals que, el pas del temps, va situant en el lloc que li correspon. Eren principis dels anys 90 quan, les eleccions municipals ens permeteren mantenir, a banda de les relacions personals que ja existien d'antic, el que s'anomena “contactes polítics”. Doncs bé, aplegar a acords per a formar un govern amb majoria d'esquerres era senzill: pensàvem amb el ciutadans que havien votat i en quines polítiques s'haurien de posar-se en marxa per acomplir allò que el votant havia expressat.

No eren temps, com hem vist posteriorment i, a més a més en la nostra ciutat, el contemplar situacions que fan bo al franciscà mallorquí Anselm Turmeda en el seu text “Elogi dels diners” d'on hom pot pensar que descrivia la crisi de valors i, el que suposava l'ambició i el poder dels diners per tal de fer feble l'honestedat i incomplir allò per al què el ciutadà havia dipositat el seu vot i la confiança en el comportament del polític.
Deia el frare en una part del seu text:

Diners de tort fan veritat,
e de jutge fan advocat,...
Diners fan bregues e remors,
e vituperis e honors,...
Diners fan vui al món lo joc
e fan honor a molt badoc,
a qui diu "no" fan-li dir "oc",
vejats miracle!...

Si tenim en compte que Anselm Turmeda va escriure aquest text en 1396, és a dir: fa més de 600 anys, no anava desencaminat d'allò que succeïx en les societats actuals si no hi ha normes clares i voluntat d'aplicar-les pels poders corresponents.

Així que, com rellegir als clàssics no fa mal i per tal de canviar de frares a escèptics, recordar el que deia Quevedo: “hay hambres del cuerpo que pasan con la edad, pero la del estómago nos acompaña toda la vida”: els jubilats ho entenem perfectament, no?

Doncs bé benvolgut amic, els que no estem pel jubileo, entès com la indulgència per a tots els pecats sinó, que anem més per l'alegria de poder gaudir dels amics el major temps possible...si la salud acompanya, felicitats i recordar amb satisfacció temps passats, com el títol de la cançó dels Beatles “Qué noche la de aquel dia”.

VORO VERGER.
PSPV-PSOE

Comments